Vårfixa i trädgården under maj månad

Vintern är äntligen över och sommaren är på väg. Det finns enkla saker du kan hinna med att göra i trädgården innan sommaren är över oss. Här är 5 bra idéer som du kan dra nytta av fram till dess.

Gör trädgården redo för sommarsäsongen

Det är synd att ha döda blad liggandes och förstöra synen av din vackra trädgård. Det är dags att städa upp efter vinterns vedermödor. Därför är det en bra idé att ta en lövräfsa och börja med att försiktigt räfsa bort löv och dött, vitt gräs så att mattan kan andas. Samla de döda bladen och kasta dem i komposthögen. Det frächar upp trädgården väldigt mycket.

Det är vanligtvis inte nödvändigt att beskära träd och växter för att stimulera tillväxt. Men det finns vissa situationer där du bör överväga att göra vårbeskärning i trädgården. Du bör beskära växter vars grenar är brutna eller om det finns synliga tecken på sjukdom. Döda och skadade grenar som inte gör trädet något gott bör tas bort. De flesta beskäringer görs dock för att hålla nere växten eller trädet, eller för att göra trädets grenar tjockare och kraftigare.

Så och förodla plantor så mycket som möjligt

I maj är det dags att plantera och så. Om du inte redan har en köksträdgård, är det en bra idé att överväga att få en. Det finns inga gränser för vilka örter, grönsaker och dylikt du kan så i jorden. Har du rätt matjord så är det bara en fråga om att vattna och varma upp jorden. Kom ihåg att frön och groddar behöver massor av vatten och näringsämnen för att växa.
När du har sått kan du med fördel täcka jorden med ett plasttäcke för att hålla jorden varm. Detta är särskilt viktigt om det är nattefrost eller perioder av kyla. Normalt blir det relativt varmt I maj månad, och därför kan solen lätt varma upp jorden.
Om du inte har ett växthus för dine spirande växter, kan du bygga ett av pinnar och plast. Det fungerar nästan lika bra som ett riktig växthus och bidrar till att ge rätt värme för dina växter, så att de kan bli starka innan de kommer i jorden.

Njut av din trädgård med gödsel

Växterna kan bara få en viss del näring av matjorden. De behöver oftast extra näring för att kunna växa sig stora under sommaren. Därför är det klokt att gödsla din jord när du har sått och runt dina växter.
En bra indikator på om dina växter som saknar näringsämnen, såsom kväve, är mycket ljusgröna blad. Kvävebrist i växten yttrar sig i minskad tillväxt. De yngre bladen får en ljusare grön färg men klarar sig längre tid från att bli klorotiska eftersom växten väljer att skicka den mängd kväve den har från de äldre delarna av plantan till de yngre. Ett smart sätt att gödsla effektivt är att blanda gödselmedlet i en flaska med ett sprutmunstycke eller en vattenkanna. På detta sättet kan du mycket lättare fördela gödningen på marken.

Skydda dina växter från insekter

Från maj månad börjar de små bladlöss också komma, och om du vill vårda till exempel dina rosor är bäst att påbörja vårdnaden, när bladlössen fortfarande är små och inte i så stora antal. Ett effektivt sätt att ta bort bladlöss från dina blommor är att använda en speciell insekt tvål som sprutas eller gnuggas in i hela väksten. Insekt tvål kan köpas i trädgårdsbutiker. Du kan också laga ett eget insekt medel genom att blanda grönsåpa och rödsprit i vatten och sedan spraya den på växten, speciellt på bladen. Var medveten om att bladen kan påverkas av lösningsmedlet i solskenet.
Den enklaste metoden, som kan vara väldigt effektiv är att spraya plantorna med en vattenslang. Man kan ta bort en stor del av bladlössen på detta sätt, och är också den mest miljövänliga. Var försiktig att inte spruta för hårt, så att det skadar löv och grenar.

Ge din gräsmatta nytt liv

I maj månad bör du också ge gräsmattan en grundig vår behandling. En välskött gräsmatta är en vacker gräsmatta. Därför kräver din gräsmatta, som dina blommor, också en viss uppmärksamhet. Klipp gräset, företrädesvis en gång i veckan. Undvik att klippa för djupt eftersom det kan försvaga grässtråna att klippa dem för korta. Är ditt gräs mycket långt, bör du helst klippa det flera gånger, så att du slipper att det nyklippade gräset lägger sig som en filt ovanpå och kväver gräset under. Efter att du har klippt gräset, är det en bra idé att kratta gräsmattan efteråt.

En bra idé är att skära gräset längs kanten på gräsmattan med en buskröjare. Detta ger det lilla extra till din gräsmatta. Har du hål i gräsmattan eller andra platser med rötter eller ställen du har svårt att komma åt med grässlåmaskinen, kan du reparera hål och slitage med jord och gräsfrö och sen plana ut gräsmattan. Du kan också lägga rullegräs ut på de platser där du har fyllt extra jord på, då behöver du inte vänta på gräset växer.

Du kan beställa matjorden som du behöver på www.Snabbgrus.se. Här får du en snabb leverans, både levererat som tipplass eller I en smart och enkel bigbag, beroende vart du bor i landet. Snabbgrus erbjuder även en mängd olika dekorativa stenar, såsom krossad granitsten och natursten, om du funderar på att bygga en ny uppfart till våren.

Lycka till.

 
Tel.: 085-352 33 01